tiistai 21. helmikuuta 2012

Piiiitkiä pellavia, mässäilyä, juhlia, rasvaa!

Laskiaiseen liittyy monenlaisia perinteitä. Siinä menevät nätisti sekaisin antiikin, pakanalliset, katoliset, ortodoksiset sun muut uskomukset ja tavat. Koska sukupolveani usein moititaan shoppailijasukupolveksi, joka valitsee myös arvonsa ja perinteensä kuin supermarketin hyllyltä ikään, niin en tuota moittijoille pettymystä vaan kannan kunnialla sukupolveni pilkkanimen ja arvioin, mitkä laskiaisperinteet ostoskoriini sujautan.

Jo monnessa kristinuskoa edeltävässä kulttuurissa on laskiaisen aikoihin hyvästelty talvi ja toivotettu kevät tervetulleeksi. Kuulostaa mahtavalta syyltä viettää laskiaista! Tervetuloa kevät, hei hei lumi ja kylmä, kiva kun kävitte, mutta nyt teitä on jo ihan liikaa, menkää jo. Hus.

Monessa kulttuurissa tähän aikaan on myös liittynyt työnjuhla: edellisenä keväänä aloitetut työrupeamat on saatu valmiiksi, ja ennen uutta työn vuosikiertoa on ollut aika juhlia. Tämäkin kuulostaa minulle sopivalta perinteeltä, mutta pomoni saattaisi olla eri mieltä projektieni valmiudesta tai siitä, että läksisin juhlimaan ja näyttäisin naamaani konttorilla seuraavan kerran toukokuussa.

Suomessa työnjuhlaan kuului, että laskiaisena naiset lopettivat pellavien kehräämisen langoiksi, ja siksi mäkeälaskeva kansa huutaa kelkoissaan "pitkiä pellavia" tulevaksi vuodeksi. Tai jotain... En minä ymmärrä tekstiilitöistä pätkän vertaa, joten en lopeta sellaista, mitä en ole aloittanutkaan. Mutta ilmeisesti pitkät pellavat ovat hyvä juttu langan kehräämisen kannalta, joten niitä on syytä mäessä kiljuen toivoa. Käsityöguru tai ei pyllyllään mäkeä alas ja huutaa, ne osaan.

Linum usitatissimum, näitä pitkinä kiitos.
Kristillisessä merkityksessä laskiaisena valmistaudutaan paastonaikaan, joka alkaa tuhkakeskiviikkona eli huomenna. Ilmeisesti paastoon ei kulttuurista riippumatta laskeuduta kovin kevyesti vaan sitä ennen mässäillään oikein olan takaa. Vai mitä teille tulee mieleen siitä, että ranskan kielessä laskiaistiistaita kutustuaan rasvatiistaiksi, ja Venäjällä on kokonainen voiviikko? Useissa katolisissa maissa vietetään karnevaaleja, joiden luonne juontaa juurensa jo antiikkiin. Carne vale tarkoittaa vapaasti suomennettuna hei hei liha, ja tätä lihatonta aikaa eli paastonaikaa edeltää hillitön mättäminen ja juhlinta. Suomessa mätetään pullaa ja hernaria. Okei, mässäily ja juhliminen onnistuu.

Shoppailin koriini kaikki perinteet, oho. No tämän kohtuuttoman perinneshoppailun jälkeen tämä laskiaispullamössösukupolven edustaja aloittaa kohtuullisen elämän, kun huomenna alkaa paastonaika. Perinnetuhlailusta en taida luopua, mutta keksinen jonkun järkevämmän tavan paastota.

Terveisin Verkkotoimittajanretku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti